Joomla!

...because open source matters

Joomla vsebuje dodatke, kot so komponente, moduli, vtičniki, predloge in jezikovni paketi, tu so lahko še razne teme za dodatke, stran skrbnika in drugo. Dodatki se integrirajo v sistem, s čimer se poveča funkcionalnost sistema. Vsi dodatki naj bi tako kot Joomla bili razviti pod licenco GPL in s tem prosto dostopni, vendar ni čisto tako. Spodnja slika prikazuje, kje se nekateri dodatki na privzeti stani Joomle nahajajo.

joomla-dodatki

Komponente/Components

Komponente so glavni dodatek Joomle, so kot neka svoja aplikacija, ki ima lahko tudi svoje dodatke. Po navadi so prikazane v središču predloge in predstavljajo vsebino strani, prav tako se komponenta nalaga in izvaja za vsako podstran posamezno. Večina komponent je razdeljenih na dva dela: na administrativni del in del za stran. Del na strani je prikazan kot vsebina strani, administrativni del pa nudi vmesnik za nastavitve različnih delov komponente.

Moduli/Modules

V nasprotju s komponentami so moduli prilagodljivi dodatki, ki se uporabljajo za prikaz na strani in jih je lahko poljubno na vsaki strani. Ravno tako je mogoče določiti, na kateri strani bo prikazan posamezni modul. Nekateri moduli so lahko povezani s komponentami, na primer prirejen HTML modul ali pop-up moduli, ki vsebujejo povezavo do vsebine komponente. Večinoma pa moduli ne potrebujejo povezave do komponent oziroma sploh ne potrebujejo nobene povezave do česarkoli, lahko so predstavljeni kot statični HTML ali kot besedilo, na primer prirejen HTML modul.

Pozicije modulov določa sama predloga, po navadi ima Joomla predloga vgrajene razne pozicije modulov, kjer jih je mogoče prikazati na strani. Pozicije imajo različna imena, zato je na strani mogoče imeti različno število modulov, po navadi so ta imena za vsako predlogo drugačna, zato je pri spremembi predloge treba menjati tudi imena pozicij.

Vtičniki/Plugins

Za prikaz določenih delov funkcionalnosti komponente ali modula se uporabljajo vtičniki, ki so precej podobni modulom, so precej preprosti in večinoma se jih samo vključi v vsebino strani. Vtičniki imajo funkcijo oblikovanja izhoda določene komponente ali modula, ko se nek dogodek zgodi, na primer gumb preberi več, če je prispevek daljši, po želji se vstavi gumb preberi več, ki omogoča prikaz s klikom celotne vsebine prispevka, ali pa vtičnik za večjezičnost, ki omogoča izbiranje različnih kod za jezike …

Predloge/Templates

Predloga določa videz spletne strani Joomle. Obstajata dve vrsti predloge strani: sprednja in zadnja stran predloge. Mogoče je vključiti tudi več različnih predlog na stran, po navadi pa je boljše spremeniti razne stile predloge za posamezno podstran. Spreminjanje predloge je enostavno, obstaja več načinov spreminjanja – spreminjanje določenega dela kode CSS datoteke ali pa spreminjanje znotraj modula, ki nekaj takega omogoča, na primer Custom CSS.

Jezikovni paketi

Veliko dodatkov in tudi sama stran ima podporo vsaj enega jezikovnega paketa, to je angleščina. Z namestitvijo dodatnih paketov je med njimi mogoče preklapljati, pa tudi spreminjati. Jezikovni niz datoteke je sestavljen iz dveh delov: konstante in vrednosti.

Primer:

TPL_BEEZ5_POWERED_BY = "Stran poganja".
TPL_BEEZ5_POWERED_BY – konstanta.
Stran poganja – vrednost.

J 1.0 J 1.5 J 1.6 J 1.7 J 2.5 J 3.0 J 3.1 J 3.2