Joomla!

...because open source matters

Zgradba in delovanje Joomle

Joomla ločuje vsebino spletne strani od dejanske prikazane vsebine na spletni strani. Vsebina strani se nahaja v podatkovni bazi na strežniku, podatki o tem, kaj bo prikazano na sami spletni strani, pa se nahajajo v predlogi Joomle. Za prikaz vsebine podatkov na spletni strani sistem najprej pokliče podatkovno bazo, v kateri so informacije, kako naj bodo ti podatki na spletni strani prikazani. Nato se oblikuje stran in pošljejo informacije nazaj za prikaz na brskalniku.

delovanje-joomle

Podatkovna baza se ustvari takoj na začetku, še preden se namesti Joomla, na domačem IP naslovu ali prek spletnega gostitelja, prav tako se kreira novega uporabnika z vsemi privilegiji do dostopa do baze.

Predloge Joomle je mogoče izdelati oziroma dobiti na več načinov:

  • Predloga se izdela od začetka do konca, za kar je potrebno precej znanja.
  • Predloga se naredi prek »blank« predloge, na primer z orodjem JAT3 Framework se vstavi prazna predloga na Joomlo, najboljše kar na začetku.
  • Ena od možnosti je, da se izdela s posebnim orodjem za to, na primer Artisteerjem, ki ima pravzaprav že izdelane predloge, izmenjujejo se samo oblika in pozicije modulov, kolikor pač to program dopušča.
  • Verjetno najbolj preprosta možnost pa je izbira med narejenimi predlogami, ki so plačljive ali zastonj, le da slednje razumljivo precej manj kakovostne.
J 1.0 J 1.5 J 1.6 J 1.7 J 2.5 J 3.0 J 3.1 J 3.2